Olaf Scholz İlk Meclis Konuşmasında Neler Söyledi? Yeni Hükümetin Öncelikleri

Almanya’da yeni hükümet 8 Aralık’ta kuruldu. Başbakan seçilen Olaf Scholz meclisteki ilk konuşmasını 15 Aralık’ta gerçekleştirdi. Scholz yapacak çok şeyin olduğunu ve kaybedecek zamanlarının olmadığını belirterek hükümetin yeni yol haritasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Scholz’un konuşmasından satır başları:

Covid-19 ile Mücadele

Pandemiyi alt edeceğinin sözünü veren Scholz Almanya halkını aşı olmaya davet etti. Halkın yüzde yetmişinin çift doz aşılı olduğunu dile getiren Scholz halkın geri kalanının çift doz aşılı olsaydı pandemiyi çoktan alt etmiş olacaklarını, pandemiyle mücadelenin kolektif olması gerektiğini belirtti.

Scholz, aşı karşıtlarına da konuşmasının önemli bir bölümünü ayırdı. Aşı karşıtlarını gerçeği inkâr eden, komplo teorisi, dezenformasyon ve şiddet yanlışı aşırılar olarak nitelendirdi. Scholz, bir azınlığın kendi talebini tüm toplum üzerinde dayatmasına Almanya demokrasisinin izin vermeyeceğini söyledi. Ayrıca Saksonya Eyaleti Başbakanı’na suikast planı düzenleyen aşı karşıtları da Scholz’un hedefindeydi.

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş ve İklim Nötr Ekonomi

Yeni başbakan, Almanya’nın fosil yakıtları bırakıp yenilebilir enerjiye ve iklim nötr ekonomiye geçişi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Bu dönüşümden dolayı finansal yük, işsizlik ve hayat kalitesinin düşüşüyle ilgili halkın sahip olduğu endişelerin farkında olduğunu belirten Scholz bu yükün adil bir şekilde paylaşılacağını, işsizlik yaratılmayacağını ve hayat kalitesinin korunacağını söyledi.

Seçim döneminde Scholz’un en büyük söylemlerinden biri zaten iklim politikaları uygulanırken işsizliğin ve finansal yükün önüne geçilmesini sağlamaktı. Yeni kurulan Ekonomi ve İklim Bakanlığı da bununla ilgilenecek.

Uygun Fiyatlı Evler

Yeni hükümetin en büyük sorunlarından biri özellikle şehirlerde bulunan uygun fiyatlı evlere ulaşımın zorlaşması. Sırf bu işle uğraşması için İmar ve İskanBakanlığı dahi kuruldu. Scholz, konuşmasında bu durumun artık ciddi bir sorun olduğunu ve federal hükümetin el atması gerektiğini söyledi.

Göçmenler

Konuşmasında Almanya’nın göç ülkesi olduğunu belirten Scholz göçmenlerin Alman vatandaşı olmasının kolaylaştırılacağını söyledi. Buna göre hem beş yıl Almanya’da ikamet etmiş göçmenler vatandaşlık hakkı kazanabilecek hem de çifte vatandaşlık mümkün kılınacak.

Almanya’nın eşitliğe, işçilerin ve göçmenlerin entegrasyonuna odaklanmasının gerektiğini söyleyen Scholz göçmenlerin demokraside temsillerinin artırılması için çalışmalarda bulunacaklarını, göçün önündeki engellerin sınırlandırılacağını dile getirdi.

Hukukun Üstünlüğü

Scholz, hükümetin önceliklerinden birinin organize suçla özellikle aşırı sağ ile mücadelenin önemli yeri olduğunu belirtti. Yeni İçişleri Bakanı Nancy Faeser de bu konuda oldukça tecrübeli

Politik aşırıcılık ve finansal suçların da üstüne gidileceğini açıklayan Scholz vergi kaçakçılığıyla mücadele edileceğini ve kurumlara güvenin artırılacağını söyledi.

Dış Politika

Avrupa Birliğinin ve Avrupa’nın tek vücut olarak hareket etmesinin önemini vurgulayan Scholz, Avrupa’nın başarısının en önemli ulusal kaygısı olduğu belirtirken Fransa ile yakın ilişkiler kuracaklarını ve bunun Avrupa’nın başarısının için önemli olduğunu söyledi.

Bu söylem doğrultusunda Belarus sınır krizi konusunda Polonya’nın yanında olduklarını belirtirken Scholz Polonya’daki insan hakları ihlali ile ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Ukrayna-Rusya sınırında yaşananların endişe verici olduğunu kaydeden Scholz Avrupa’nın kolektif olarak sınır bütünlüğünün ihlallerine karşı birlikte olacağını ve eylemlerin bir karşılığı olacağını belirtti. Buna rağmen Almanya’nın önceliğinin diyalog kanallarının kullanılması olduğu dile getirildi.

Çin’e karşı pragmatik yaklaşacaklarını söyleyen Scholz, yeni hükümetin Çin’deki insan hakları ihlallerine göz yummayacağını ama Çin ile ekonomik ilişkilerin devam ettireceğini söyledi. NATO ve ABD ile ilişkilerinin geliştirileceği ve çok taraflı ilişkilerin önemli olduğu vurgulandı.

Hareketlilik ve Ulaşım

Ulaşım meselesini de pas geçmeyeceklerini belirten Scholz ulaşım olanaklarının özellikle raylı sistemlerle beraber artırılacağını dile getirdi. Bu açıklamaya göre gece seferleri de artırılacak. Halkın özel araç kullanmak istemelerini anlayışla karşılayacaklarını ama ulaşım tercihlerinin daha iklim dostu olması gerektiğini söyledi. Ayrıca konuşmada elektrikli araçlar için şarj merkezlerinin sayısının artırılacağı belirtildi.

Bunun haricinde hükümetin kurulduğu gün yayınladığım ve hükümetin yol haritasını, bakanları ve bakanlıkları incelediğim yazıma linkten ulaşabilirsiniz: https://acmof.wordpress.com/2021/12/08/almanyada-bizi-nasil-bir-koalisyon-bekliyor/

Kaynakça:

The Guardian, Olaf Scholz condemns Covid “truth denial” in inaugural speech, 15.12.2021, https://www.theguardian.com/world/2021/dec/15/olaf-scholz-condemns-covid-truth-denial-inaugural-speech

The Guardian, German poliçe raids target “anti-vaxxer murder plot” against state leader, 15.12.2021, https://www.theguardian.com/world/2021/dec/15/german-police-conduct-raids-in-saxony-over-anti-vaxxer-plot-dresden

Deutsche Welle, Germany’s new Chancellor Olaf Scholz briefs Bundestag for the first time, 15.12.2021, https://www.dw.com/en/germanys-new-chancellor-olaf-scholz-briefs-bundestag-for-the-first-time/a-60124735

Politico, Scholz wants dialogue with Moscow but warns of  “high price” for attacking Europe, 15.12.2021, https://www.politico.eu/article/scholz-wants-dialogue-with-moscow-but-warns-high-price-attack-ukraine/

Associated Press, Germany’s Scholz vows that “we will win” fight against Covid, 15.12 2021, https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-business-health-angela-merkel-europe-da672a35088204182914c3aa5effff57

Reuters, Scholz vows to launch biggest transformation of German economy in a century, 15.12.2021, https://www.reuters.com/markets/commodities/scholz-vows-launch-biggest-transformation-german-economy-century-2021-12-15/

Mehmet Baran Kılıç

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑